Medierea pas cu pas
Cand partile vin la mediator din proprie initiativa, litigiul nefiind pe rolul instantelor
Cand partile se prezinta impreuna la mediator, acesta poate face o analiza sumara a conflictului din perspectiva ambelor parți. Va stabili tipul de conflict, factorii care au l-au determinat, structurali sau subiectivi, cauzele conflictului si va stabili, impreuna cu partile, daca acest conflict se poate media. Apoi va trece la informarea partilor despre avantajele medierii si efectele juridice ale acesteia raportate la cazul lor concret.
Informarea, fiind o parte a procedurii de mediere este gratuita pentru parți, iar mediatorul nu poate percepe onorariu pentru partea de informare.
După informare, partile decid daca accepta rezolvarea conflictului prin mediere sau aleg sa mearga spre instanta de judecata.
In cazul medierii recomandate de judecator
În cazul în care judecătorul recomandă medierea, părţile se vor prezenta la mediator în vederea informării lor cu privire la avantajele medierii. Informarea poate avea loc in sedinta comuna sau separat, cu fiecare, in functie de dorinta partilor implicate. După informare, părţile decid dacă merg mai departe si incearca soluţionarea litigiului prin mediere. In termen de 15 zile, părţile sunt obligate sa depuna la instanta procesul-verbal întocmit de mediator cu privire la rezultatul şedinţei de informare. Daca in urma informarii partile (sau doar una) nu vor mediere, atunci mediatorul le elibereaza certificatul de informare asupra medierii. Daca accepta medierea, mediatorul le intocmeste un contract de mediere.